Home / Buildings / Providing Peace at the Colorado River Indian RE-JUV Center

Providing Peace at the Colorado River Indian RE-JUV Center

Next Prev
CMD, design, Colorado, Indian, Native
CMD, design
CMD, design, Colorado, Indian, Native
re-juv-cmu-2
re-juv-cmu-3
re-juv-cmu
Next Prev

 

 

Perimeter Security for Indian Youth

RE-JUV for the Colorado River Indian Tribes
Parker, Nevada
Architect: Mark Ryan/mark ryan studio_architects
Block Producer: Superlite Block, an Oldcastle Company

RE-JUV for the Colorado River Indian Tribes is a project geared to the needs of at-risk youth offenders within the reservation. With part new construction and part existing facility renovation, RE-JUV balances the pragmatics of site, layout and adjacencies against the need for low maintenance, simple materials, appropriate spatial dynamics and natural light.

The project physically extends itself for every possible advantage on a crowded, constrained site. Integral to the larger tribal judicial and governmental campus, the facility and site layout are derived completely from the dual requirement of optimizing observational sight lines and providing staff proximity to the young wards. Situated within an existing judicial and governmental complex constructed of 1960s slump block, this project acknowledges the existing buildings as embedded within the fabric of Tribal history.

CMUs provide design and structure

In their response, designers at Mark Ryan Studio Architects saved and repurposed 95 percent of the existing structure. While visually dynamic, the semi- circular form is derived not from art, but rather to ensure line-of-sight for staff stationed equidistant from all sleeping rooms. A simple, natural palette of materials is employed with the goal of decreasing operational and long-term maintenance costs— integrally colored concrete masonry and a minimum of paint — while remaining dynamic and appropriate to the pragmatics of use. Concrete block is applied as a post-tensioned insulated system that achieves an R-value sufficient to allow the exterior finish to simultaneously be the interior finish. Like other materials used on this project, the concrete block is locally sourced.

Natural light is abundant throughout RE-JUV. Large windows offer views to the landscape and the sky. Shifting from traditional detention-grade furnishings, this project uses lightweight, easily movable varieties to facilitate frequent rearrangement of the spaces and a less institutional demeanor. Another shift eliminates all barbed wire or razor ribbon. The enclosure for outdoor recreation incorporates anti-climb mesh and is planted with a combination of thorny vines around the perimeter, allowing the landscape to double as the security perimeter. The goal is that this project, although modest in scale, will act, beyond the boundaries of this specific site and circumstance, as a catalyst for positive change and progressive thinking within the larger tribal community. RE-JUV alludes to the building’s double roles as a regional juvenile facility and its goal of “rejuvenation” in the lives of the children it serves.

Print Friendly, PDF & Email

Check Also

cmu, recycled, sustainability

Award-Winning School Gains Modernity with Sustainability

Saint Albert the Great School’s addition received an award from the Concrete Masonry Association of …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.